top of page

Entrevista a un membre del jurat : Clara Fuster Ramon


Aprofitant que enguany celebrem, a Vacarisses, el Primer Festival de Curtmetratges Green Planet Barcelona, les ecodelegades Xènia López i Eugènia Pagès entrevisten a Clara Fuster Ramon, membre del jurat del Festival.

El meu nom és Clara Fuster Ramon i porto les regidories d’Educació, de Medi Ambient, de Mobilitat i d’Habitatge aquí a Vacarisses.

Xènia: Teniu pensades més iniciatives o t’agradaria acollir més iniciatives per l’estil a Vacarisses relacionades amb el medi ambient?

Clara: Sí sí!, de fet sempre es va fent alguna cosa al respecte. Iniciatives, benvingudes siguin totes pel medi ambient, ja sigui des del punt de vista de dibuix, d’escriptura, de cinema, de pintura, de construccions diverses,… De fet, a la festa de medi ambient es va decorar un contenidor de vidre i ara estem amb la recollida de residus. (Porta a porta)

Eugènia: Penses que Vacarisses és una bona representant d’un medi ambient sostenible?

Clara: Vacarisses està justament al mig d’un magnific entorn natural, llavors crec que és un marc perfecte per apostar per una iniciativa com aquesta. El problema és que perquè portes afora del municipi pugui ser rellevant, doncs hem de fer que les administracions ens impliquem en polítiques de medi ambient i que les conductes dels veïns i les veïnes siguin un exemple del que volem transmetre.

Xènia: Consideres que el fet que el festival sigui internacional en promou més efectivament l’objectiu principal?

Clara:Jo crec que això no tindria perquè afectar… Al contrari, crec que s’ha de treballar des d’allò local per poder arribar més lluny.

Eugènia: Creus efectius els curtmetratges per promoure una responsabilitat ambiental?

Clara: Efectivament, qualsevol iniciativa que sigui de divulgació o informació del tema del medi ambient benvinguda sigui. L’educació del medi ambient és una de les eines amb les que hem de treballar.

Xènia: Quins són els dos temes medi ambientals que més et preocupen?

Clara: Un dels principals és el tema del canvi climàtic. Crec que les alteracions del clima al planeta s’estan manifestant amb les sequeres, les inundacions, les ventades, amb temperatures extremes,… Aquest és un tema clau, i hem de treballar per mitigar aquest problema i frenar-ne les conseqüències. Com? Doncs, fent unes polítiques de manteniment per tenir cura del medi natural, com ara una gestió integral del cicle de l’aigua i dels residus, una millora de la qualitat de l’aire, l’estalvi d’energia i l’ús de les energies renovables, la producció sostenible i ecològica, reducció de soroll i, finalment, la sensibilitat i divulgació ambientals.

També hi ha el tema dels residus, ja que estem generant massa residus al tipus de societat que tenim. Això causa problemes d’emmagatzematge d’aquests residus, el cost econòmic i energètic que suposa i la contaminació associada que té el seu tractament. Què podem fer?

Les tres R: reduir,reciclar i reutilitzar. Hem de fer servir productes reutilitzables i reciclats.

Ara amb el sistema porta a porta, la gent pot prendre consciència dels residus que genera i responsabilitzar-se.

Eugènia: Si tinguessis el poder de canviar la situació medi ambiental del planeta com ho faries?

Clara: Doncs, apostant totalment per la producció i la gestió sostenible, crec que amb això es pot treballar molt. És trist que, tot i la gravetat de la situació medi ambiental, hi hagi gent que cregui que el tema del respecte del medi ambient no vagi amb ells o amb elles. No obstant, crec que no és una visió utòpica, sinó que és una necessitat treballar-hi.

Xènia: Com a membre del jurat, quin missatge ha de transmetre un film guanyador?

Clara: Un missatge engrescador, que ens alerti per una banda i/o que ens provoqui acció per millorar el nostre entorn natural.

Xènia i Eugènia: Ja per acabar, volem donar-te les gràcies per la teva col·laboració.

Ens veiem en el Festival!

Per una escola amb empenta, per un món més sostenible!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page